torsdag 6 september 2012

När Vally blev 10 månader

Lilla damen! Älskade lilla damen! Tvåsiffrigt fyller hon idag och tiden har sprungit fram.
Nu är hon en dam som går. En dam som äter banan plommon och bröd själv. Som mer än gärna smakar min mat. Som också mycket gärna äter på kartonger av alla de slag. Hon är en dam som vi beskriver som både bestämd och dramatisk, aktiv och glad.
Ordförrådet består av: titta, mamma, tack, hej, något enstaka pappa och en himla massa tungrullande liraliralira. Hon kör också extremt mycket spruta spott/mat/vatten och jag har supersvårt att hålla mig för skratt fast jag inte alls vill uppmuntra att få mat sprayad över hela köket.
Sömnen är fortsatt rörig och damen har senaste veckan fått flytta tillbaka med sin spjälsäng in till oss för att de ständiga springandet till damrummet inte känns hållbart. Stora delar av nätterna sover vi ihop i dubbelsängen.
Damen har haft sin första sjukdom ( som vi tror var höstblåsor) och hon har hostat en del på nätterna.
Den senaste tiden har vi även börjat med mera lek och bus. Det mesta går ut på att gömma sig, jaga, säga bu! och kittla och skratta tillsammans. Damen uppskattar även att dela med sig av sin napp och leka varsågod-tack-varsågod-tack-leken. Just nu är bästa böckerna Leo badar och Leo är hungrig som vi lånat på biblioteket. Hon hämtar gärna en bok om hon vill läsa. I köket tycker hon att lådan med påsar, bullformar och folie är ca världens roligaste och varje dag packar jag tillbaka kartonger som hon sugit på i lådan.
Något av det mysigaste Vally vet är att promenera sittandes i bärmesen. Hon har också fått smak på att gå utomhus med mina gamla sandaler och särskilt kul är att plocka upp grus.
Vallydamen är otroligt mammig och klängig och har varit det den senaste månaden. Dock är damen fortfarande mycket social och glad att träffa andra både barn och vuxna.

Damens dygn:
6ish vakna
7.30 grötfrukost
9 sova ca en timme
10.30 en halv banan
11.30 lunch (matburk och halv fruktburk)
14.30 mellis (gröt/macka och frukt)
15 sova ca en timme
17.30 middag (matburk och frukt)
19 bada
19.30 välling och tandborste
20 sova
Sedan vaknas det oftast från 00 och framåt x antal gånger.
Da capo!

Inför kommande månad önskar vi bättre sömn, mindre gnäll och många glada dagar! Det är trots allt underbart att få dela dagarna med världens bästa dam!

3 kommentarer:

  1. Gillar att du berätta om ert schema! Här håller sovtiderna på att ändras (K är 8.5 månad och alltså lite "efter" Vally) och det är frustrerande så här i skarven. Men det ser ungefär ut som ert, fast ibland behövs 3 sovpass. K äter bra om dagarna men de tre senaste nätterna har vi behövt ge välling för att hon ska bli lugn och somna om - känns som ett nederlag. Men när man står där och hon vaknar för tredje gången så finns inte orken. Somnar Vally snabbt om när hon vaknar? Eller behöver ni vara uppe en stund innan hon somnar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jo hon somnar oftast ganska snabbt igen efter "sluta med vällingprojektet" dock somnar hon inte lika tungt utan vaknar tyvärr ofta snart igen. Och sista veckornas samsovning, gah! Hon sover typ fastän hon kastar sig runt i sängen och ligger överallt inklusive på mig. Inte helt harmoniskt...

      Radera
    2. Förut när det inte räckte med nappen lyfte vi också över henne till sängen, men det funkar inte längre. Precis som du skriver, man får sparkar slag och noll sömn själv. Så nu om inte nappen funkar får den som har natten lösa det med att 1) sätta in napp och lägga bebis ner (som gärna direkt sätter/ställer sig upp) 2) bära runt i selen ett tag och se om hon lugnar sig 3) ge välling.

      Att det ska vara en sån kamp!

      Radera