tisdag 11 september 2012

När sommaren med Vally gjorde ett sista ryck

Ljumma vindar och sol. För varmt med jeans, så shortsen åker på. Det känns som att varje fin dag av föräldraledighet är ett guldkorn att spara på inför jobbstarten. Jag kan på ett sätt önska att jag fick vara hemma längre men är samtidigt så glad att ha en man som vill ta tid att bonda med sitt barn och skulle inte vilja att de går miste om den chansen för allt i världen. Men det är lätt att förstå varför många mammor blir kvar hemma hela föräldraledigheten, både för att det är underbart mysigt att vara nära sitt barn och för att det tyvärr för de flesta innebär en ekonomisk fördel att pappan jobbar. Det stör mig att det är så! Det är så för oss med, såklart, när vi är socionom = lågavlönat kvinnoyrke och civilingenjör = högavlönat mansdominerat yrke men ändå. Det ska löna sig att vara jämställda! Det kommer att löna sig, inte ekonomiskt men för förståelsen för varandra, relationen och våra föräldraroller och för Vally som kommer få en nära kontakt med både sin mamma och sin pappa. Och i slutändan så är det privata politik och ska världen bli en jämställd plats så tror jag verkligen att delad föräldraledighet är A och O för lika löner för män och kvinnor. Så det är bara att bita i det sura äpplet, leva som jag lär, gå tillbaka till jobbet och lämna över guldkornen med Vally till O. Hoppas att han kommer uppskatta deras månader ihop!

4 kommentarer:

  1. Visst är det härligt att papporna vill vara hemma med sina små. När är det dax att börja jobba igen? Hur länge ska O vara hemma med LD? Det blir spännande tider för er alla! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. 5/11 börjar jag jobba, dan före LDs 1-årsdag. Vi har sökt förskoleplats från slutet på mars men misstänker att vi får vänta till augusti innan vi får plats alt att vi får skola in på ett ställe i mars och flytta sen... Ja det ska bli mycket spännande att se hur det går!

      Radera
  2. Jag kan garantera att ni har igen det sen, att dela på föräldraledigheten! Ångrar mig inte en endaste sekund, även om det var tight ekonomiskt mellan varven. Jag jobbar 62.5% i butik, och Crille 100% som hantverkare, så det gjorde stor negativ skillnad i plånboken, men stor positiv skillnad i både vår relation och våra relationer med Astrid. Heja Elin och O!

    Sv: Tack! Blev riktigt nöjd själv med nästet, trodde att det skulle se ut som hejkomohjälpmig :)

    SvaraRadera
  3. Hej! Ramlade in på den här bloggen av en slump via ett receptsök och läste det här inlägget som jag tyckte var himla bra. Det är kul att läsa sådant här på en mammablogg och jag blev, som ung 25-åring jämställdhetsivrare, glad över att läsa raderna om att dela lika. Får jag barn i framtiden är det en självklarhet men ibland behöver man läsa om andra för att få ytterligare push i sitt tänk och lite pepp på att folk faktiskt bryr sig om de här frågorna. I myllret av bröllopstidningar, modetidningar och mama-tjofsanhejsan tycker jag att det försvinner lite ibland..Så - Heja! Hoppas allt går bra! /Sofia

    SvaraRadera