måndag 16 januari 2012

Resa med bebis del 1: flyg

Vi reste alltså till Sharm el Sheik i Egypten med Fritidsresor med 2-månader gammal bebis. Skulle inte själv ha vågat boka en resa så tidigt, men eftersom vi blev bjudna på resan av min pappa "Betongkungen" och det var en once in a lifetime grej att åka 20 pers, hela brokiga familjen så ville vi prova.

Oro inför flygningen:
Hon kommer få ont i öronen/ bli smittad av RS-virus/ skrika hela vägen/ hur ska jag amma/ var byter jag blöja med mera...

Resultatet:
Nerresan sov Vally från att hon ammat vid starten och nästan hela tiden förutom en matning och ett byte. Hon sov till och med igenom landningen fastän jag försökte väcka henne för att amma bort eventuellt besvär med öronen.
Hemresan var hon vaken mer, men nöjd och glad hela tiden.
Glad som sagt

Tips och tricks:
* Boka platsen längst fram i förväg. På Tui fly nordic (fritidsresors bolag) tror jag det kostade 100 kr extra per person och resa. Men det var det lätt värt för extra benutrymme och möjlighet till spädbarnsvagga.
Vagga
* Med liten bebis kan man amma vid start och landning för att underlätta tryckutjämning. Det funkar bra även när bebisen sitter fast i sitt lilla bälte.
* Om man är två, snabba och har allt till hands kan man byta blöja i knät. Ta med en rulle platspåsar i skötväskan för "avfallet". Ha även med påsar för eventuella smutskläder som kan bli.
* De brukar låta barnfamiljer gå på först när man flyger reguljärt, men nu sa de inget om det. Vi väntade istället så länge som möjligt och hann därför med ett sista blöjbyte det sista vi gjorde innan påstigning (för även om det går rätt bra vill man ju helst inte byta maxibajsade blöjor i knät).
* Allmänt för tips för att kunna amma ostört bland mycket folk är att ha ett par säkerhetsnålar till hands för att nåla fast babyfilt på ena axeln och så amma under den. Sitter man inte längst fram kan man göra sig ett amningsbås genom att nåla upp filten mellan sin stol och stolen framför.
* Ta med handsprit (100 ml förpackning för att få ta med på flyget) och/spritade våtservetter.
* För barn under 2 gällde 10 kg baggage plus vagn. Vi bokade en "Air shells"-väska på Arlanda. Den hämtar man upp på Effektförvaringen och packar in vagnen i. Vi fick plats med vår stora Emmaljungavagn plus babysitter i den. Kostade 150 kr för en vecka och 50 kr för varje påbörjad vecka efter det.
* Bärsele är ovärderligt att ha när vagnen är incheckad.



De två första raderna hörde till oss...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar