lördag 6 april 2013

17 månader

Stora lilla damen är bara en månad ifrån ettåetthalvt och nu är det nog på sin plats med en månadsuppdatering.

Jag och O säger flera gånger om dagen att "åå hon är i en sån härlig ålder nu!" för det är hon! Så charmig och glad och hon kan så många saker. Och hon har en stark vilja men inte kommit in i tvåårstrotsen. Och orden bubblar fram och hon snappar upp de små detaljerna och härmar allt vi gör. Det hon kunde för ett par månader sen är ungefär det hon kan nu, men hon kan bättre, är stadigare, snabbare och tydligare med vad hon vill.

Mat: äter i princip det vi äter, kan äta själv med sked eller gaffel men vill hon snabbt ha i sig mat är det händerna som gäller. Hon dricker själv i glas. Hon är lik mig och känslig för lågt blodsocker och är sitt sämsta jag innan måltiderna. Vally gillar havregrynsgröt, korv, lax, kyckling, äpple och bullar (har lärt sig säga bulle efter ett helgfika för några veckor sen och blir nu ledsen när Pippi Långstrump äter bullar på tv'n och hon inte får smaka). Sitter på Trip trap stol utan bygel.

Sömn: Nätterna är bättre. Hon sover ungefär halva natten i sin växasäng som vi började med i veckan. Nån gång när hon vaknar kommer hon till oss och sover. Har sovit från ca 20 till ca 7 efter tidsomställning. Använder napp och goseelefant och speldosekanin på natten. På förskolan denna veckan har hon sovit ca 45 minuter och därmed sovit bättre på natten.

Kläder: strl 86-92, skor strl 22-23. Vally kan nu få lite separationångest från kläder och vill inte alltid klä av sig.

Fysisk utveckling: Vally försöker lära sig hoppa men står mest och gungar upp och ner och hon släpper inte riktigt golvet. Vally kan ibland göra en kullerbytta själv. Vally går och springer bra både inne och ute om underlaget är någorlunda jämt. Vally klättrar med lätthet upp på bord, stolar och soffor men hon kan ännu inte klättra upp i vår dubbelsäng. Vally kan ta på skor och mössa själv ibland. Vally har 10 tänder.

Talet: hon förstår och använder fler ord än jag kan räkna upp, och så en hel del uttryck som hon använder för saker (ex spime säger hon om salva och visar att hon vill smörja sig). Hon kombinerar vissa ord: äta mat, åka bil, inte ha (fast det verkar ofta betyda att hon vill ha).

Lek och underhållning: sedan Vally var magsjuk och febrig har vi börjat kolla på Pippi och Emil. Vally gillar det otroligt mycket. Vi läser också böcker varje dag. Av sina leksaker just nu är nog hennes bil (som man sitter på) favoriten. Vi sjunger mycket med Vally och hon gillar när vi dansar till. Hon är bra på ramsor och danser med rörelser och följer med i rörelserna ex till Lollo och Bernie-låten. Vally pratar spontant om sina kusiner (Acke, Tya, Amli) och om några kompisar och säger deras namn och det är tydligt att hon vet vilka det är och att hon nämner de hon leker bra med.

Det börjar bli riktigt riktigt kul det här att vara mamma. Jag njuter på allvar i nuet av den här tiden! Det är underbart att få lära känna den lilla människan som allt mer tar form. Det är härligt att jag ska få älska henne i resten av mitt liv!

1 kommentar: