söndag 28 november 2010

Julbak: Värmlandskakor


Mormors gamla recept som är den starkaste Norbergs-traditionen till jul:
Fyllda kakor från Värmland

De ser inte mycket ut för världen men är supergoda och innehåller riktigt mycket riktigt smör!

Smördegskakor: 12 dl mjöl, 4 hg smör, 1,5 dl socker, 2 äggulor
Rör smör, äggulorna och socker pösigt. Tillsätt mjölet och bearbeta med fingrarna. Kavla ut och gör runda kakor va 5 mm tjocka. Grädda på 175 grader tills kakorna fått liiiite färg (obs de bränns snabbt, så kika ofta i ugnen)

Fyllning: 2 äggulor, 1 hg smör, 3,5 dl florsocker.
Vispa ihop ingredienserna med en gaffel så att det inte blir några klumpar kvar. Bred ut på kakorna (obs de måste svalna först annars smular de sönder)

Voila! Kakorna är perfekta att frysa och äta lite kalla, ta fram ca en halvtimme före servering.


Ny stake för året. Massa snö redan i november!

1 kommentar:

  1. Kakorna ser riktigt smarriga ut, kanske jag måste ge mig på att prova göra dom i glutenfri tappning! :)

    Sv: Ja, vissa dagar känns det som att man verkligen ska spricka som en ballong :D

    SvaraRadera