onsdag 30 november 2011

Några bilder

Vally blir mer och mer vaken i blicken och kan nu ligga en lång stund och betrakta luften omkring sig. Riktigt mysigt att lägga sig bredvid och njuta av bebislukten och de små fingrarna som rätt vad det är råkar peta en i ansiktet eller örat. Efter dagens vägning har hon lagt på sig till 5230 gr. Helt stört. Hon har ökat 1 kg på 3 veckor och 3 dagar. Själv har jag minskat ca 15 kg, men har alltså typ 15 to go. Spännande resa man har framför sig...
Mamma-dottermys på finlapptäcket

Emma är och myser med Vally
Så najs med besökare som kommer med helt superfärska lussebullar! Riktigt goda ena med mandelmassa i. Man ska inte tro att man blir smal av att amma när man trycker x antal bullar om dagen.
Strongt jobbat i uppförsbacken med magen Susanne!
Härligt att träffa Susanne som står näst på tur för bebis. Ska bli så himla spännande att se vem som ligger därinne i magen. Snart får hon byta mina gångstavar mot sina efterlängtade skidstavar.

Nattens livesändning

Live, direkt från nattamningen:
In i vår familj har det flyttat en liten diktator. Världens sötaste lilla person som genom ett grymtande kan få mig att göra precis vad som helst. När man kl 2 på natten går runt med vaggande gång likt en tekfaksfadderist från Lkpg (tack Emma för att du påminde om hur snygg bebisgångstilen är) med brösten i vädret och håret på ända och sjunger julsånger på latin (för att en på kören tipsat om att Veni Emanuel fick dens barn att sova) förstår man vem som har makten här! Belöningen att få den spända ålande och grymtande bebin att slappna sv och andas tungt är värd så mycket att jag skulle kunna stå på ett ben och gala om det krävdes. Det luriga är att våga sluta med det där som fick den lilla masken att lugna sig. Det vågar man ju knappt. Så blev hon nu lugn av Veni Emanuel finns risken att jag fortsätter mässa tills jag blir inbjuden att va med de dära gregorianska munkarna på nästa platta. Ska nu se om jag vågar lägga tillbaka henne i sin lilla sovkorg eller om jag fastnar i nån rörelse på vägen som hon verkar happy med. Såklart tappar hon ut nappen på vägen och blir klarvaken. Vi börjar om igen...
Elin Sylvan live från nattvaket

tisdag 29 november 2011

Vad betyder detta?

Drömde just att jag blev erbjuden vik på dagis (på samma sätt som jag jobbade innan jag började plugga). På nåt sätt blev jag glad att va efterfrågad så jag fick inte ur mig att jag är föräldraledig. Tog med Vally och gick och jobbade. Var tvungen att gå ut med dagisbarnen på gården och fick lämna V på skötbordet. Glömde henne för att ett tag senare komma på att hon fanns. Hittade henne naken och gallskrikande på skötbordet! Fick så otroligt dåligt samvete. Hur kunde jag lämna mitt eget lilla barn?! Antar att det var en försmak på det ständigt dåliga samvetet som alla föräldrar pratar om. Usch och fy!

Är så tacksam över att natten innehållit massor med mer sömn än den förra! Underbart att vakna och känna sig härligt sovmosig och få ligga och gosa med en lugn bebis!

måndag 28 november 2011

Familjen

Sömnen

20- amma
20.30-22.30 sova för vally ( jag kollar Pan Am och borstar tänderna)
22.30-01.30 Vally vaken, ammar ett antal ggr, byter ett antal blöjor, går runt med henne och är spytrött med huvudvärk och ont i snittsåret
01.30-03.00 vi halvsover båda två
03.00-04.50 vakna, ammar byter blöjor, stoppar in nappen och masserar lilla magen
04.50-05.45 slumrar
05.45 ammar igen och vi somnar ihop
07.00 jag hör Ola stöka i köket, ber honom ta ett blöjbyte
Vally är sedan vaken hur mycket jag än önskat att hon ska somna om
8.00 ger upp och brer lite mackor V är vaken!!
9.30 jaja jag går väl till tvättstugan då, skitungen sover ju ändå inte
10.15 hon somnar på mig och jag är hopplöst vaken! Måste försöka sova själv Nu! Pallar inte ett till dygn utan sömn!

söndag 27 november 2011

Finfrämmat under veckan

Första veckan som Ola jobbat är nu avklarad och det har gått riktigt bra. Har fått massa besök av hjälpsamma vänner som kommit med mat eller fika. Vi har haft det jättefint jag och Vally. Ola har köpt en mysdress som han hoppar i när han kommer hem från jobbet och det är dags för "pappa-dotter-mys". Nätterna är mycket vakna fortfarande och Vally kör ett längre sovpass nästan varje eftermiddag. Synd bara att jag alltid lyckats boka in något just när hon sover, så att jag mer eller mindre irrar runt som en zombie. Igår kväll pumpade jag ut lite mjölk så att Ola kunde ta Vally på förmiddagen och det var en underbar sovstund efter galna natten av ammande en gång i timmen.  Här kommer lite bilder från veckans besök.
 Fina Jessica med en alldeles egen liten babybula på magen var och hälsade på Vally och mig ihop med sin John. Mysigt värre att det kommer en till liten kompis i vår som Vally kan bli polare med!
 Karolin kom med en alldeles förtjusande liten mössa som hon virkat till Vally. Karolin har ett företag som gör mössor, så det var en ära att få en egendesignad liten babymössa. Massa fika blev det och Vally bara sov och sov.
 Invigde babysittern i veckan, och det funkade bra i ett par minuter. Tar det ett steg i taget för att komma underfund hur man ska roa den lilla klimpen när hon är vaken.
 Som sagt var jag och Elin och Axel på sjumilavandring till Rosendals trädgård i fredag. Det var så himla mysigt och jag var så glad att komma ut med vagnen och orka gå en långpromenad. Det tråkiga är att jag fortfarande är fysiskt utmattad två dagar senare efter strapatsen...
Igår fick vi finbesök av Thells som kom med hembakat fika och paket. Sigrid är nu nästan 5 månader och höll låda ordentligt. Förstår att röstresurserna ökar för varje månad som går och att det gulliga lilla knarrandet som Vally nu mest sysslar med snart kommer att bytas mot med tinnitusframkallande joller och skrik...

fredag 25 november 2011

Min favoritplats i Stockholm

Rosendals trädgård är platsen som är lika mysig att komma till oavsett säsong! Idag träffade jag Elin och Axel för lunch och långpromenad. Att sitta i växthusen bland ljusslingor, tända ljus och julinspirerade blomarrangemang och dricka den underbara varma äppelmusten tar bort allt dåligt med november. På vardagarna får man ju dessutom plats och det är ingen milslång kö till kassan som på sommaren. Men på sommaren finns å andra sidan fantastiska blommor och fruktträd! Som sagt varje säsong är värd ett besök!

torsdag 24 november 2011

Namngivning

Härmed döper vi dig i folkbokföringens, Skatteverkets och storebrors namn till Vally Elina! Mer namngiven än såhär blir hon nog inte.

Vi har inga planer på dop i kyrkan eftersom vi inte är särskilt religiösa utan enbart skulle göra det av tradition om vi gjorde det. O tycker att dopklänning är töntigt.

Namnen har vi valt genom att titta i våra släktled efter fina och unika namn. Vally har varit den ledande namnkandidaten sedan semestern när jag och O promenerade på Möja och konstaterade att det antingen skulle bli en Albin eller en Vally (så om vi får en pojke som nr 2 så paxar jag härmed Albin). Dessförinnan hade vi ändrat oss stup i ett. Vally hette som sagt Os mormors syster. Hon i sin tur fick namnet efter en klänning har vi hört.

Elina har vi valt för att det påminner om Elin som ju både jag och Vallys faster heter, men min farmor hette också Elina i andranamn och jag har för mig att det finns ytterligare en Elina eller Elin i den släktgrenen. Elina låter bättre ihop med Vally tycker vi, så det får bli så.

Nu skickar vi till Skatteverket och sen kan vi fixa pass till lilla donnan.

Höst på Haga

Fjäril vingad är inte här idag, men hösten är vackert röd här! Jag är ute med Sumo Sylvan i selen efter att ha vägt henne på BVC. 4950 gram idag! Nån som ärvt mammas aptit!

tisdag 22 november 2011

Dagar som gått

Första veckan efter förlossningen var jag extremt begränsad i min rörelseförmåga, jag kunde inte resa mig ur sängen utan värsta proceduren och de flesta rörelser gjorde ont. Sakta men säkert har förmågan börjat återvända. Jag kan gå promenader, inte i nåt rasande tempo men ändå. Att ha Vally i babybjörnen funkar bra för mig eftersom jag inte kommer att kunna komma ut själv med barnvagnen förrän jag får bära tyngre och kan få ut vagnen för trapporna. Jag och O har tagit oss på små promenader när han varit hemma. Känns viktigt för mig att komma ut en stund varje dag i det begränsade dagsljuset. 




Vally har också fått sina första bad. Hon verkar gilla det, eller åtminstone inte ogilla det, svårt att säga med en sån liten, som ännu inte kan le något socialt leende. 
Jag provade för första gången att pumpa ur mjölk på fredagen och lämnade O ett par timmar för att gå till Bollywood, vår stamindier i kvarteret och käka med mina härliga ekochicks (+bonusFredrik). För ett år sen jobbade vi allihopa tillsammans på ekonomisektionen, nu har de flesta bytt jobb, men ekochicksAW kör vi fortfarande med jämna mellanrum. Jättekul att träffa dem allihop och härligt att få prova det första glaset vin sen februari. 


När man varit borta en stund från lilla sötnosen vill man hem och dokumentera, insupa och ta in henne. Vill ju aldrig nånsin glömma något av hur det är just nu. Babyhullet, ljuden, minerna, de lena fötterna och luddhåret. 



Helen och Lilly var och hälsade på idag och servade med lunch. TACK! Kul att se hur stor man kan vara när man är 5 månader. Stor skillnad i vad de kan just nu, men när de blir några månader äldre kommer de nog snart vara ikapp varandra och kommer nog kunna ha mycket kul ihop. Hoppas att de ska bli lika goda vänner som jag och mamman, Lilly och Vally!






måndag 21 november 2011

Du och jag Vally, du och jag!

Nu är det vi som är hemma ihop. Jag och mitt lilla barn som har det sötaste lilla luddet till hår, som knarrar och grymtar mer än skriker, som äter och äter och äter, som sover som bäst på mitt bröst, som gör de sötaste minerna när hon bajsar. Nu börjar tio månader av mammaledighet på riktigt. Pappan har åkt till jobbet och har till och med glömt telefonen hemma, så mycket litar han på att vi ska klara oss själva... Efter denna natt som flutit med matning bara 10, 12, 3.30, 6 och 8,30 är jag snudd på utvilad och vågar nästan tro på att vi ska fixa det här. Du och jag Vally! Du och jag!

söndag 20 november 2011

Napp

Nu provar vi napp! Det här matvraket äter minst en gång i timmen dygnet runt och flera gånger har hon blivit så mätt att hon spyr upp allt direkt. Hon går ju upp i vikt och är ju ett litet sumo, så nu kör vi på med napp på tvåveckorsdagen. Brösten kan nog må bra om de får vila lite mellan målen och det är ju skönt om hon kan kännas lite nöjd även i sina fina pappas famn.

lördag 19 november 2011

Den jefla eken

Get a life trädkramare!
Börjar bli tröttsamt med nyhetsrapporteringen om ett jefla gammalt träd som några luffare och alternativa protestsugna tonåringar gör allt för att bevara.
Jag och familjen rastar barnvagnen på gärdet. Trevlig helg

fredag 18 november 2011

Skön stil!

Snart börjar allvaret

På måndag är de 10 pappadagarna slut. O ska tillbaka och jobba och jag ska så att säga "driva familjeföretaget" på egen hand. Jag är skitnervös! Jag ska alltså klara av att amma mellan en gång i timmen upp till var fjärde timme dygnet runt utan så mycket som lite assistans i blöjbyte eller runtbärning av barnet. Huvudet är minst sagt upp och ner när man inte styr på något sätt över när och hur länge man får sova. V håller låda på nätterna och jag är helt förvirrad de timmarna. Hon skriker inte direkt, men grymtar och låter tills man kommit på vad hon är missnöjd med. Till råga på allt får jag ju inte lyfta tungt efter snittet och kommer inte kunna ta mig ut med barnvagnen utan assistans eftersom det är trappor på två ställen mellan hissen och gatan. Låter gnälligt, men idag är en sån dag.

Kommer förmodligen att behöva lite hjälp närmaste tiden. Ni som är hemma på dagarna. Om ni känner att ni har lust att de närmaste veckorna nån gång emellanåt kika förbi, hjälpa mig att komma ut med vagnen och kanske fixa lite lunch ihop och hålla i V medan jag tar en tupplur så hör av er! Jag har fortfarande telefonen på nästan ljudlöst eftersom jag aldrig vet när jag somnat in en stund och nås enklast via sms, fb eller mail. Jag har ju alltid bullar att bjuda på om ni behöver mutas :)

torsdag 17 november 2011

Desperate housewives?

Alltså, jag har följt seriernas serie sedan start. Under åren i Linköping var det veckans höjdpunkt när vi desperata hemmasocionomer på rullande schema bjöd hem varandra för DH och lyxfika. Har fortsatt kolla i min ensamhet, men har kört med inspelning eftersom det krockar med min kör på tisdagar. Nu sista avsnittet blev inspelningen några minuter för kort och jag missade upplösningen. Nån som kan assistera mig med info om vad hemmafruarna hittade i skogen. Det var ju så spännande och så bröts det... Gaaaah!
Låt mig slippa leva i ovisshet till nästa vecka!

onsdag 16 november 2011

Pyjamas på!

Min dotter, en oäkting?

Sedan flera månader har mina händer och fötter varit extremt svullna och vätskefyllda. Har inte kunnat ha mina ringar sen kanske sjunde månaden. Tycker att svullnaden har gått ner och nu när jag tappat ca 10 kg tänkte jag att de borde passa igen. Icke! Vally får se ut som en oäkting ett bra tag till.

tisdag 15 november 2011

Kär!

O är så förälskad i den här lilla korven.

måndag 14 november 2011

Gravidmagen

Här kommer en video med magen från v 4 till v 38+6, dagen före förlossningen. Kul att se hur mycket det växte på slutet. I början är bilderna tagna med ca 3 veckors mellanrum och i slutet har vi tagit en bild i veckan.

Vallys första vecka i bilder

Några minuter gammal


Morfar på besök på BB
Första mötet med kusin Axel 3,5 månad
Nyss hemkomna efter 4 dygn på Danderyd
Första mötet med storkusin Emelie 3 år




Farmor Birgitta
Farfar Pelle
Hela min familj!

lördag 12 november 2011

Nämnde jag...

...att mjölken runnit till...? 

Amma sökes med rutavdrag...

Amningen har funkat oklanderligt och jag har massor av mjölk. Det är fantastiskt fint att kunna vara så länkad till sitt lilla barn och kunna ge tröst och mat på samma gång. Men det som fram tills nu funkat perfekt känns nu som ett smärre helvete. Fy faan va ont det gör! Brösten är så stora och svullna och sugreflexen är så stark att profylaxandningen kommer till pass när smärtan sätter in. Min tanke var att lägga över bilder från kameran nu i eftermiddag och sen blogga med bilder i natt. Får se hur det blir med den saken, för så länge jag gråter av smärta får det nog vänta...

fredag 11 november 2011

För faaan Älskling!

Det kan inte va lätt att va O just nu. Men det är i och för sig inte så lätt att vara jag heller. Efter tre nätter med nonstopamning, 0 sömn och hormoner, begränsad rörlighet pga snittet och betongbröst på det fick han sig en avhyvling. Killen har fått sova med öronproppar själv i sovrummet mellan 23 och 6 medan jag har ammat och burit och myst med Vally som faktiskt har sina finaste stunder på natten (om man bara följer med i det och gillar läget att sova gör jag nån annan gång). När jag helt utmattad kommer och lägger mig och ber honom ta över en stund vid halv 7 erbjuder han sig att fixa frukost. Jag ber uttryckligen om en skål cornflakes med mjölk. O kommer en kvart senare med en bricka med juice, melon, macka, varm choklad och en tallrik vaniljyoughurt med banan i. Hur fint som helst vilken annan dag som helst. Detta utlöste istället hysterisk gråt från min sida (3-dagarsgråten som kommit lite sent?) och en fet utskällning på temat Improvisera för faaaan inte, gör som jag säger! Tror han förstod budskapet för nu har han gett sig ut för att medelst inhandlingslista försöka tillfredsställa mina behov.

O har annars briljerat som pappa de här dagarna. Han är jättefin med Vally och bär och byter och gosar och är allt man kan önska sig. Vi ska väl bara hitta nya roller nu när familjen är 3 personer och en är viktigare än allt annat för oss båda.

torsdag 10 november 2011

Självtröst

Stort att få se ledsna lilla Vally som inte ville äta trösta sig själv genom att för första gången hitta tummen att suga på. Kommer att vara mycket första gången framöver och det känns spännande! Vi har nu landat hemma och det känns som att vi varit precis lagom länge på bb. Nu börjar livets nästa kapitel!!!!